top of page
Søk
  • Forfatterens bildeellenloxley

Politiker i dag - aktivist i morgen

Oppdatert: 2. mar. 2023

Sommerfugler i magen eller søvnløse netter. Resultatet av å ta steget ut av komfortsonen og inn i nye roller byr på uante gevinster, men også en ubehagelig følelse som kommer med å eksponere seg. Her deler jeg min metode for å bevege seg utenfor komfortsonen.
Politiker i dag - aktivist i morgen


Ansvaret som medfølger nye roller er innenfor min komfortsone. Rampelyset og behovet for å akseptere at man selv ikke har kontroll på alle situasjoner som kan oppstå, er mer utfordrende og forbundet med en slags frykt for å synliggjøres. Å stå i den ubehagelige følelsen, og akseptere at dette var det beste jeg fikk til nå er utenfor min komfortsone. Likevel velger jeg å utfordre meg selv i ulike roller og arenaer.Bilde fra da jeg gjennomførte Turbirken 2022.


I år har jeg blitt lokalpolitiker for Partiet Sentrum i Trondheim Kommune. Partiet Sentrum er et nytt parti der menneskerettigheter og bærekraft står sentralt. Lenge har jeg sett på politikken som et maktspill der kostnadene for å få gjennomført de sakene man brenner for langt på vei oppveier innsatsen. Etter å ha engasjert meg innenfor byutvikling de siste årene, har jeg endret mening - og ser nå på lokalpolitikk som et steg nærmere til å bidra til positiv samfunnsendring. Mine kampsaker er bærekraftig byutvikling og en mer rettferdig boligpolitikk, hvor alle gjennomslag veier opp for den tiden jeg investerer - risikoen er ubehaget som følger med.


Ubehag versus sommerfugler


Det å ta steget inn i en ny rolle, om det er politiker, styremedlem, forretningsutvikler eller aktivist setter nye krav til personlig mestring. Så langt har jeg erfart at personlig utvikling og de sommerfuglene som følger med ansvaret, gjør opp for de søvnløse nettene som medfølger. Utfordringen er at denne kombinasjonen er umulig å forutse.

Å stikke hodet ut innebærer tilbakemeldinger. For min del er jeg godt vant til konstruktive tilbakemeldinger som at “du går for fort fram” eller “du er utålmodig”. Sannheten er at det meste jeg sier høyt eller de prosjektene jeg blir med på er en del av en strukturert og gjennomtenkt plan.


Jeg leste nylig en bok om modig lederskap, og har kommet fram til at mine verdier er rettferdighet og ansvar. Det er mitt ansvar å informere de rundt meg om at dette er verdier som definerer mine valg og motiverer meg i alle roller. Dersom mine rollevalg over tid ikke reflekterer disse verdiene vil jeg etter hvert søke meg til nye roller. Så enkelt er det.


Metoder for å gå utenfor komfortsonen


Gjennom verv, arbeidsforhold og relasjoner til familie og venner har jeg funnet min metode for å bevege meg utenfor komfortsonen. Kanskje dette kan inspirere deg også?


  1. Jeg melder meg opp til et verv som innebærer ansvar for en sak jeg brenner for eller en oppgave jeg synes virker interessant.

  2. Jeg ber om ansvar på jobb etter hvert som jeg opplever at arbeidsoppgavene blir rutinepreget.

  3. Jeg har mange venner og familiemedlemmer som tilfører ulike perspektiver inn i livet mitt og jeg tar initiativ eller svarer ja på intiativ til å tilbringe tid sammen.

Førstegangsmøte med en delfin - for meg et godt eksempel på god balanse mellom avkobling og utfordring.


For å finne den sunne balansen mellom engasjement og avkobling, planlegger jeg aktiviteter som er innenfor komfortsonen og som ikke innebærer ansvar. Eksempler er en skitur, en familiehelg hjemme på Inderøya, en date med ektemannen min eller trening. Kombinasjonen av mestring og nye utfordringer gjør hverdagen min rikere og alle rollene som jeg påtar meg mer givende.

Til sist handler alt om at investeringen i tid og energi gir overskudd inn i hverdagen. Om det ikke er tilfellet over en lengre periode, da er det kanskje på tide å revurdere tiden og energien man legger inn i de rollene.166 visninger0 kommentarer
bottom of page